Wednesday, 12 September 2012

Learn To Perform Bed Bath


In the Name of Allah Most Gracious Most Merciful

Assalamualaikum dan Selamat berkuliah untuk yang sedang menyusuri kehidupan seorang penuntut hikhikhik dalam erti kata lain "student life, campus life" yaahoooo!! ape-ape pun this my first week berada di bumi usm kesayangan setelah berkurun lama bertapa dirumah, hehehe dan ini masanya mengilap semula kepale otak yang dah mule berkarat lagi bercendawan ini

Melihat ke arah jadual semester 1 tahun 2 ini.. sobs..sobs..sobs.. Memang  tak dinafikan agak pack! tapi..rasanya itu yang best! baru laa adventure kan.. yela tak kanla nak duduk dalam satu comfort zone je.. i'm right? ok kecilkan focus..this week untuk subjek nursing sangat menarik..sebab? hahaha nielah tiha diajar teknik-teknik untuk transfer patient, positioning and bedbath. Moge ilmu dimanfaatkan!

Jom tengok sikit ape ang kami buat untuk procedure yang best nieh =) intai jum...

Purpose of  bathing or bedbath:
Cleansing skin
•As skin conditioner
•Relaxation
•Promoting circulation
•Stimulate rate and dept  respirations
•Improve self image
•Strengthen  nurse patient relationship(rapport)
•Further assessment

ok ape-apepun, untuk sebarang procedure mestilah sediakan equipment yang betul,lengkap,bersih dan selamat! Mudah diambil supaya kerja lebih efisien

"introduce your self and greet patient first" ha..jangan main redah je buat procedure,mestilah terangkan methhod dengan bahasa yang mudah difahami oleh pesakit ini penting supaya memudahkan kerja kita..elakkan guna bahasa yang high level, mungkin menyukarkan pesakit untuk memahami - I nurse I care


Madam Intan Idiana Hassan sudah mula berbicara! hikhik.. 
ambil berat dengan setiap perincian yang disampaikan, pesakit adalah tanggungjawab seorang jururawat

dalam situasi di atas pt dalam keadaan recumbent or supine position, ( with pillow or absent)
katil dinaikkan sehingga paras pinggan nurse untuk mengekalkan body mechanics dan paras dengan pusat(central of gravity)


provide privacy for patient,compulsory! 
flexible ourself for each of situation and procedure

walaupun baju pt ditanggalkan,  mestilah inta kebenaran dan pastikan privacynya dijaga dengan baik, 


Muhamad Fadhil Hafiz Shamsher our future male nurse on duty

upper limb session, our concept " Clean to Dirty "

strokes technics are use to promote blood circulation for pt and will help them relaxing 


Circulation technics are used on chest part

Bath towel diletakkan siap dibahagian atas dada pt untuk proses mengelap/dry, bagi pt yang bedbath menggunakan sabun dahulu,proses yang sama diulang dua kali untuk bilas sabun.


lower limb time! :)) untuk kaki pt yang agak kurang bersih, gunakan soap basin untk rendam kaki dan dibersihkan dengan baik dan teliti, semua faktor kebersihan diambil kira semasa procedure dilaksanakan


Ini antara pengalaman yang ada sepanjang pembelajaran di Makmal Kejururawatan hari ini, Alhamdulillah semoga berjaya dimanfaatkan pada pesakit kesayangan nanti terutamanya di clinicals.. amin :)) Mungkin ini baru sedikit ruang dan ilmu yang ada, namun cukup gembira dapat dikongsikan bersama sahabat semua.

Semoga Allah menerima amalan kita dan hidup dalam deruan nafas keranaNya
May Allah always bless us

No comments:

Post a Comment